Koktajle owocowe są idealne na letnie upały i stanowią doskonałą alternatywę do milkshake'ów, od których są dużo zdrowsze. Koktajle z owoców zawierają dużo białka, mają mało tłuszczu, są też naładowane witaminami i antyoksydantami.
Do przygotowania zdrowego koktajlu można wykorzystać brzoskwinie, które są prawdziwą "witaminową bombą". Napój z jednej brzoskwini pokrywa ponad 10 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Jest również cennym źródłem potasu i węglowodanów i przy tym wszystkim ma zaledwie 35 kcal i w ogóle nie zawiera tłuszczu. Koktajle z brzoskwiń są elementami diet odchudzających, ponieważ pomagają organizmowi w procesie oczyszczania z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
Wyjątkowo zdrowe są również koktajle, których składnikami są banany. Dzięki dużej zawartości błonnika i cukrów koktajle z bananów dają poczucie sytości, zaś sam sok z bananów jest źródłem witaminy C, wapnia, fosforu, chloru oraz potasu, który obniża ciśnienie krwi. Owoce te zawierają również serotoninę, która ma wpływ na system nerwowy. Jeśli zaś nie lubimy smaku bananów, może zasmakuje nam koktajl z pomarańczy, która jest dobrym źródłem karotenoidów - naturalnych przeciwutleniaczy - będących podstawowym „orężem" w walce z wolnymi rodnikami.
Jeżeli chcemy podnieść wartość odżywczą koktajlu, możemy do niego dodać serek, jogurt, mleko lub maślankę. Aby zaostrzyć smak napoju można go dodatkowo doprawić odrobiną czosnku lub sokiem z cytryny. Ciekawy efekt smakowy osiągniemy dodając do koktajlu zioła i miętę. Jeżeli chcemy dosłodzić napój - zamiast wykorzystywać w tym celu cukier możemy sięgnąć po - znacznie zdrowszy - miód.
Wyjątkowo zdrowe są również koktajle, których składnikami są banany. Dzięki dużej zawartości błonnika i cukrów koktajle z bananów dają poczucie sytości, zaś sam sok z bananów jest źródłem witaminy C, wapnia, fosforu, chloru oraz potasu, który obniża ciśnienie krwi. Owoce te zawierają również serotoninę, która ma wpływ na system nerwowy. Jeśli zaś nie lubimy smaku bananów, może zasmakuje nam koktajl z pomarańczy, która jest dobrym źródłem karotenoidów - naturalnych przeciwutleniaczy - będących podstawowym „orężem" w walce z wolnymi rodnikami.
Jeżeli chcemy podnieść wartość odżywczą koktajlu, możemy do niego dodać serek, jogurt, mleko lub maślankę. Aby zaostrzyć smak napoju można go dodatkowo doprawić odrobiną czosnku lub sokiem z cytryny. Ciekawy efekt smakowy osiągniemy dodając do koktajlu zioła i miętę. Jeżeli chcemy dosłodzić napój - zamiast wykorzystywać w tym celu cukier możemy sięgnąć po - znacznie zdrowszy - miód.
www.fit.pl, BP