Jedz jagody - spowolnią starzenie się mózgu
   
         
         Dodano:
            
             
    
            
    Zima za nami, wracają upału, a razem nimi owoce jagodowe, które - jak donoszą naukowcy - mają zbawienny wpływ na nasze szare komórki. 
    
       
      
     
         
     
        
      
              
    U kobiet, które na przestrzeni lat regularnie spożywały owoce jagodowe,  później i wolniej postępuje osłabianie funkcji poznawczych, takich jak pamięć i uwaga - informują naukowcy na łamach Annals of Neurology. 
   
                      
    
                   
   
       
        
      
        
W badaniu przeanalizowano diety 16 tys. kobiet. Stwierdzono, że u pań spożywających owoce jagodowe przynajmniej raz w tygodniu , osłabienie funkcji mózgy następowało o 2,5 roku później niż u kobiet, które rzadko sięgały po takie owoce.
A wszystko to dzięki zawartej w owocach jagodowych antocyjanidynie, która przedostaje się wraz z krwią do tkanek mózgowych, koncentrując się głównie w strukturze odpowiedzialnej za pamięć i orientację przestrzenną. Jako przeciwutleniacz, substancja ta odgrywa ogromną rolę w zapobieganiu stresowi i procesom zapalnym, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia się komórek mózgu.
sjk, mamzdrowie.pl